We leven in een wereld waarin we steeds zuiniger worden met wat we hebben. Met de feestdagen achter de rug zou je zeggen dat we daardoor vooral dingen zoals vlees of groenten overhebben, maar er is vast iets anders waar je nog niet aan gedacht had. We hadden nooit verwacht dat we mensen hadden moeten waarschuwen om geen kerstboom op te eten, maar hier zijn we dan. Dit is er van ons geworden. De gemeente Gent in België heeft inmiddels gewaarschuwd om geen kerstbomen op te eten. Dat ligt niet voor iedereen even voor de hand.
Het Belgische voedselagentschap heeft de tip tegen verspilling aangepast, nadat er veel kritiek op kwam. Het was de gemeente zelf die zijn burgers aanspoorde om eens wat minder te verspillen tijdens de kerst. Zo kun je natuurlijk minder vlees in huis halen en vegetarisch gaan eten. Of je eet je kerstboom op, zo opperde de gemeente zelf. Waar dit rare advies vandaan kwam? Scandinavië. Volgens de Belgische gemeente doen ze dat daar al lang en is het zelfs traditie geworden. Wel schreef Gent erbij dat taxusbomen giftig zijn en niet gegeten mogen worden.
Maar het Belgische voedselagentschap, FAVV, vindt het helemaal geen goed idee om kerstbomen te eten. Daarom kun je beter je dennen en sparren niet eten. Volgens een woordvoerder is het niet de bedoeling dat kerstbomen opgegeten worden. Bij de productie van de kerstbomen houdt niemand er rekening mee dat mensen de naalden opeten, zoals blijkbaar in Scandinavië wordt gedaan. Bij de kweek maken producten vaak gebruik van bestrijdingsmiddelen die giftig kunnen zijn. Bovendien worden ze behandeld met vlamvertragers, voor het geval er brand uitbreekt in huis. Je weet als koper niet wat er allemaal in en op jouw boom zit.
Inmiddels heeft de gemeente de boodschap aangepast: “Scandinaviërs eten kerstbomen.” En de gemeente geeft dan toch maar een waarschuwing dat het oppeuzelen van de je kerstboom niet zo verstandig is, in verband met het gif. Scandinaviërs eten inderdaad naalden van een spar of den, waar dan bijvoorbeeld boter van wordt gemaakt. Maar daarbij is wel een verschil: deze sparren en dennen komen uit de natuur. De kerstbomen in Nederland en België worden speciaal voor de feestdagen gekweekt en zijn dus anders van samenstelling. De fik erin of terugplanten is toch beter dan opeten.