Nieuwe trend op TikTok: ontploffend ei prank

Vermakelijk
door Dennis
vrijdag, 03 oktober 2025 om 17:47
thumb_vk_Nieuwe_trend_op_TikTok_ontploffend_ei_prank
Lachen, gieren, brullen met een nieuwe trend op TikTok. Deze zogenaamde popping eggs prank is doodsimpel, maar wel een smerige warboel. Daarbij neem je een gewoon kippenei en leg je het een paar minuten in de magnetron. Rustig wachten totdat het ei volledig is gestold. Vervolgens pak je de camera voor de content en vraag je aan een vriend om het hardgekookt eitje even door te snijden. Maar als iemand dat doet, knalt het ei plotseling uit elkaar. Met een luid ‘poppend’ geluid en een wolkje stoom. En dat levert behoorlijk grappige videobeelden op, die weer viraal gaan op sociale media.

Hoe werkt de prank?

Een scheikundelesje van de redacteurs van viraal: als je een ei in een magnetron verhit, stijgt de temperatuur in het ei razendsnel. Een magnetron verwarmt de watermoleculen in het voedsel aan de hand van microgoven. Een ei bestaat voor een groot deel uit water en eiwit. Terwijl het eiwit stolt, raakt het vocht opgesloten in de stevige eiwand in de gestolde eiwitten. De schaal barst vaak tijdens het koken of als deze wordt verwijderd. Maar binnenin blijft het vocht onder druk staan.
Dat vocht kan geen uitweg vinden, in tegenstelling tot koken in water. Daarbij kunnen lucht een stoom wel ontsnappen. De magnetron sluit het vocht als het ware op in een pakketje van gestold eiwit. Daardoor heb je een soort klein drukvat.

Gevaarlijker dan je denkt

En dan komt de grap: een slachtoffer vinden dat het ei doorsnijdt, omdat hij er niets raars aan ziet. Op het moment dat je in het ei gaat snijden of prikken, verstoor je het evenwicht in het ei. De opgesloten stoom en hete waterdamp krijgen een opening om te ontsnappen. Maar dat gaat zo snel, dat het ei explodeert. De kracht is groot genoeg om het ei alle kanten op te laten vliegen. Een grappig gezicht en het lijkt onschuldig, maar je hebt wel kans op brandwonden en oogletsel.
De prank draait vooral om de onverwachte knal en de schrikreactie van degene die met het ei aan de slag gaat. Een luchtig grapje, maar zeker niet onschuldig. Wetenschappers waarschuwen dat je geen eieren in de magnetron moet koken, tenzij je er van tevoren gaatjes in prikt. Zo kan de stoom ontsnappen. Maar dan is de grap natuurlijk niet meer leuk.
loading

Loading