Kijkje in de goudkluis van De Nederlandsche Bank

Binnenland
door Dave
woensdag, 03 juli 2024 om 13:24
thumb bnb kijkje
In de schilderachtige bossen rondom Zeist bevindt zich een indrukwekkende opslagplaats van enkele honderden duizenden kilo's goud. Deze zwaarbeveiligde kluis, gelegen op het New Amsterdam-terrein van Defensie, herbergt een groot deel van de nationale goudvoorraad die door De Nederlandsche Bank (DNB) wordt beheerd. In de onderstaande video krijg je een exclusief kijkje in deze bijzondere locatie.

Ontdek de Goudvoorraad van Nederland 

Bekijk de video en ontdek niet alleen hoe de goudstaven worden bewaard, maar ook hoe beschadigde eurobiljetten worden behandeld. We laten je zien welke geavanceerde instrumenten de medewerkers gebruiken om de echtheid van bankbiljetten te verifiëren. In het cashcentrum in Zeist ligt zo'n 4,5 miljard euro aan papiergeld opgeslagen. Ontdek de geheimen van de goudkluis en krijg een unieke blik achter de schermen bij DNB. Mis deze kans niet om meer te weten te komen over de beveiliging en het beheer van Nederland's financiële schatten.

Wat is en doet DNB eigenlijk? 

De Nederlandse Bank (DNB) is de centrale bank van Nederland en fungeert als toezichthouder op de financiële sector. DNB houdt toezicht op banken, verzekeraars en pensioenfondsen om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het financiële systeem te waarborgen. Daarnaast speelt DNB een cruciale rol in het formuleren en uitvoeren van het monetaire beleid binnen de eurozone, in samenwerking met de Europese Centrale Bank. DNB bevordert ook een veilig en efficiënt betalingsverkeer en verzamelt statistische gegevens voor beleidsvorming. Tot slot draagt DNB bij aan financiële educatie en bewustwording onder het Nederlandse publiek.

Goud feitje

De afgelopen 10 jaar heeft de goudprijs een flinke stijging doorgemaakt. In 2013 was de prijs nog rond de €40.317 per kilo, terwijl die nu (3 juli 2024) meer dan €55.000 bedraagt. Dit is een stijging van ruim 35%.
De oorzaken voor deze stijging zijn divers, met onder andere de geopolitieke onzekerheid, de lage rente en de inflatie als belangrijke factoren.