Uitzonderlijk vervoer gaat dwars over de rotonde

Binnenland
door Dennis
dinsdag, 09 april 2024 om 12:57
thumb vk uitzonderlijk vervoer gaat rechtdoor over de rotonde
Op een virale video is te zien hoe uitzonderlijk vervoer met een behoorlijke lengte niet langs de rotonde kan rijden, maar er voor kiest om er dwars overheen te gaan. Dat heeft de tongen op Facebook flink losgemaakt, want mag je als uitzonderlijk vervoer zomaar alle plantjes van de gemeente aan gort rijden? En mag je überhaupt wel rechtdoor over de rotonde? Onze nieuwsgierigheid werd geprikkeld en dus gingen we op onderzoek uit.

Hoe het echt zit met de rotonde

Deze video is een goed voorbeeld van hoe het uit kan maken vanuit welke hoek je deze situatie filmt. Degene die de video heeft gemaakt, stond aan de zijkant van de rotonde, waardoor het lijkt alsof het uitzonderlijk vervoer alle plantjes op de rotonde doodrijdt. Maar toch is dat niet waar. Want op andere foto’s is duidelijk te zien dat aan beide kanten van de rotonde plantjes zijn geplaatst, maar dat het midden van de rotonde bestraat is. Doorgaans staat er een hek voor het deel waar geen plantjes zijn geplaatst, die verwijderd kan worden in uitzonderlijke gevallen. Het uitzonderlijk verkeer rijdt dus niet dwars door de plantjes heen, maar rijdt over het bestrate deel van de rotonde. Dat maakt het verhaal al een stuk minder erg.

Mag je zomaar over de rotonde rijden?

Nu we weten dat de rotonde bestraat is, zaten we met de vraag of je als automobilist zomaar als een soort Dukes of Hazard over de rotonde mag rijden. Het antwoord: nee, als normale automobilist dien je netjes langs de rotonde te rijden en de juiste afslag te nemen. Maar dit uitzonderlijk vervoer is meterslang en zou nooit op de juiste manier de rotonde kunnen nemen, zonder dat daar ongelukken door zullen gebeuren. Om deze reden is het vervoer dan ook uitzonderlijk. De chauffeur moet juist over de rotonde om een veilige wegsituatie te creëren. En zo hebben we vandaag weer wat geleerd: de plantjes zijn ongedeerd en je mag als automobilist niet hetzelfde doen als uitzonderlijk vervoer.