Veel Amerikanen krijgen once in a lifetime experience door zonsverduistering

Buitenland
door Dennis
woensdag, 10 april 2024 om 15:29
thumb db veel amerikanen krijgen once in a lifetime experience door zonsverduistering
Veel Amerikanen in Noord-Amerika zijn er deze week op uit getrokken om een once in a lifetime experience mee te maken: de totale zonsverduistering die in Noord-Amerika te zien was. Daardoor trokken miljoenen inwoners van Noord-Amerika de straat op om naar de zonsverduistering te kijken. Daarvoor droegen de Amerikanen een speciale bril, omdat het niet wordt aanbevolen met het blote oog richting de zon te kijken. Natuurlijk werd het moment ook weer vastgelegd door fotografen en smartphonetoestellen.

Totale zonsverduistering in Noord-Amerika

Voor de Noord-Amerikanen was het een spannend moment: de totale zonsverduistering. Het komt niet vaak voor en je krijgt wellicht een keer in je leven de kans om naar de eclips te kijken. Rond 20:07 Nederlandse tijd kwam de zonsverduistering dan eindelijk aan land. Toeschouwers in de West-Mexicaanse stad Mazathlan zaten op de voorste rij en kregen de zonsverduistering als beste te zien.
De route van de zonsverduistering verliep in een kromme baan verder in de richting van het noordoosten. Daardoor was de totale zonsverduistering niet alleen in Mexico, maar ook in Dallas en Indianapolis in de Verenigde Staten te zien. Ook de Canadezen in Montreal werden getrakteerd op dit bijzondere natuurfeitje. In totaal konden zo’n 44 miljoen mensen naar dit moment kijken. Honderden miljoenen mensen kregen geen volledige zonsverduistering te zien, maar zagen deze wel gedeeltelijk.

“Waarom doen mijn ogen pijn”

Specialisten raadden aan om met een speciale eclipsbril naar de zonsverduistering te kijken en dat niet met het blote oog te doen. Dat kan namelijk oogschade veroorzaken. Ook het fotograferen van het verschijnsel met je smartphone is geen aanrader, omdat de lens van je smartphone daardoor kapot kan gaan. Toch lijken die adviezen niet aan iedereen even goed besteed. Het Amerikaanse USA Today meldt dat er een trend op Google gaande is. Na het bekijken van de zonsverduistering zijn er steeds meer zoekopdrachten als: “waarom doen mijn ogen pijn” en “pijn in mijn ogen.” Het lijkt erop dat dit geen toeval is.
Wij zullen de zonsverduistering niet meer meemaken. Die is pas op 7 oktober 2135. Wil je het wel zelf meemaken, dan dien je in 2026 af te reizen naar Noord-Spanje.

Zonsverduistering in Dallas in de Amerikaanse staat Texas