Wind in Guangdong (China) blaast balkondeur eruit

Buitenland
door Dennis
vrijdag, 05 april 2024 om 10:36
thumb vk windvlaag blaast balkondeur eruit in chinese provincie guangdong
2024 is nog maar een paar maanden oud, maar wat ons betreft hebben we een kandidaat voor de ‘Moeder van het Jaar’-award al gevonden. Een Chinese moeder die geniet van haar uitzicht in een van de hogere etages van een wolkenkrabber in het Chinese Guangdong. In deze miljoenenstad vind je veel van deze wolkenkrabbers, maar dat loopt niet altijd goed af. Zeker als er storm op komst is. Op 29 maart 2024 was er een behoorlijke storm in de stad en dat leidde tot flink wat schade en gevaar.

Storm vs. Balkondeur

Op de video van 26 seconden die inmiddels de hele wereld is overgegaan, is een vrouw in haar pyjama te zien. Zij schrikt zich wezenloos als opeens de balkondeur op haar af waait. Door de sterke wind die in Guangdong waaide, werd de balkondeur volledig uit het appartement geblazen. De moeder is even in paniek, maar weet het hoofd toch verrassend koel te houden. Ze pakt meteen haar baby uit de wieg en brengt zichzelf en het kind in veiligheid. Pas daarna is goed te zien hoe hard de wind echt waait, want het volledige interieur krijgt een volledige oplawaai. Verrassend genoeg is het met de moeder en het kind goed afgelopen; zij kwamen er zonder kleerscheuren van af. Dat geldt uiteraard niet voor het appartement.

Ongevallen door harde wind in China

De sterke aanhoudende wind in China was in maart al een paar dagen een probleem. De balkondeur is gemakkelijk te vervangen, maar in Guangxi liep het op 31 maart wel uit de hand. Toen begon het weer hard te waaien en te regenen, dit keer wel met slachtoffers. Een oma en haar 11-jarige kleinzoon, die op de twintigste verdieping van een wolkenkrabber woonden, werden uit hun appartement geblazen, dwars door een gebroken raam heen. De twee sliepen op dat moment nog en zijn op deze manier aan hun einde gekomen.
Een andere 60-jarige vrouw die op de elfde etage woonde, werd ook uit haar raam geblazen en heeft de val niet overleefd. Daarmee staat het aantal gewonden door deze rukwinden inmiddels op 3.