Is de hitserie ‘Adolescence’ echt in één take gemaakt?

Entertainment
door Dennis
donderdag, 27 maart 2025 om 13:02
thumb vk is de hitserie adolescence echt in een take gemaakt

Mocht je bij het koffiezetapparaat hebben gestaan met je collega’s, dan was je waarschijnlijk al opgevallen dat het over maar één ding gaat: de hitserie ‘Adolescence’ op Netflix. Netflix weet vaker te scoren, zoals bijvoorbeeld met Squid Game. ‘Adolescence’ is een Britse crime drama en de serie bestaat uit maar vier afleveren. Toch duurt elke aflevering een uur en er is iets bijzonders met deze serie aan de hand. Iedere aflevering wordt namelijk gefilmd in één take. En dat betekent dat de camera tijdens de opnames de hele tijd draait en er geen ruimte is voor fouten. De serie voelt daardoor volgens criticasters rommelig en chaotisch aan. Wat heeft de regisseur van deze serie zichzelf toch aangedaan?

Echt in één take gemaakt

Op de vraag of elke aflevering echt in één take is gemaakt, kunnen we gemakkelijk ‘ja’ antwoorden. Sommige ‘onetakers’ maken gebruik van valsspeeltrucjes. Daarbij blijft het shot gelijk, maar is er stiekem in geknipt. Bijvoorbeeld door wat tussenshots te plakken. Maar volgens de maker van deze serie, is dat hier absoluut niet gebeurd. Het is bijna technisch onmogelijk om zo’n succesvolle serie te filmen, want er kan van alles gebeuren tijdens de opnames. Iemand schiet in de lach of verspreekt zich. Tijdens de opnames was er dan ook geen ruimte voor foutjes.

Matthew Lewis, de regisseur van de serie, zegt in een interview met Variety dat hij nooit zoiets moeilijks als ‘Adolescence’ heeft gemaakt. Alles wordt opgenomen in één shot, of hij dat nu leuk vindt of niet. Daar gaat een hoop voorbereiding aan vooraf. De camera moet dus steeds bewegen tijdens de aflevering, maar wordt nooit stilgezet. Om alles in goede banen te leiden, wordt er van tevoren flink geoefend. Vergelijk het met het oefenen van een choreografie voor een dans.

Werken met kinderen

De regisseur merkte pas echt hoe moeilijk het is om de serie te maken, met de aflevering over nachtmerries. Dat is de tweede aflevering van de serie, die volledig op een middelbare school met veel kinderen is gemaakt. En dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Volgens de regisseur was het letterlijk een nachtmerrie. Daarom heeft de Art Director de boel flink in goede banen moeten begeleiden. Elke leraar is eigenlijk een Art Director, als de camera ze even niet in beeld brengt. Het was een ambitieus project, maar de kinderen hebben zich prima aangepast, zo stelt de regisseur.

Meer gaan we niet verklappen over de serie, maar de recensies zijn goed en we weten zeker dat je de serie zelf ook even op Netflix moet bekijken.