Hoera, het wordt een drieling!

OMG
door Dennis
zondag, 31 maart 2024 om 10:34
thumb vk reactie van toekomstige moeder van drieling is onbetaalbaar
Een vrouw die binnenkort moeder wordt, kreeg de verrassing van haar leven. Terwijl ze dacht dat het hooguit één baby zou worden, kreeg ze tijdens de echo te horen dat ze binnenkort drie kleintjes op de wereld zou zetten. De reactie van deze vrouw werd gefilmd en ging natuurlijk viraal.

Verrassing voor toekomstige moeder Kayla

De moeder in spé heet Kayla Marie Carrillo (@kaylamariecarrill) en kreeg de verrassing van haar leven, toen ze afgelopen maandag een filmpje plaatste die 16 miljoen keer werd bekeken en inmiddels goed is voor 1,7 miljoen likes. In de video is te zien hoe ze in het ziekenhuis ligt en een medisch specialist een echo bij haar doet.
Daarbij draait de medisch specialist de standaard vragen af: “Heb je ooit eerder een echo gehad? Ben je op een natuurlijke manier zwanger geworden? Geen zorgen, we zien namelijk drie gezonde baby’s”, zo zeggen de experts in de video. Maar daar had Kayla natuurlijk niet op gerekend.

Kayla kan het niet geloven

Kayla moet echt even bijkomen van de schrik en vraagt zes keer ‘wat?’, waarna ze haar gezicht bedenkt en een paniekaanval krijgt. De dokter zegt dat het allemaal goed is en dat ze even rustig moeten worden. Overigens komen volgens dokters tweelingen en drielingen wel vaker voor, maar hoe kan dat eigenlijk?

Tweelingen en drielingen

Het gebeurt wel vaker dat vrouwen een tweeling of een drieling krijgen. Dat heeft onder meer te maken met erfelijkheid. Daarnaast heeft een vrouw van 25 jaar een kans van 1 op 90 dat ze een tweeling krijgt. Een vrouw van 40 heeft een kans van 1 op 60. Dat komt door een onregelmatige eisprong. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen is de kans op een tweeling of drieling nog een stuk groter.
Vrouwen die lang zijn of een BMI hebben boven de dertig, hebben ook meer kans op een meerling. Dat komt doordat een hormoon de werking van de eierstokken beïnvloedt, zodat er twee of meer eicellen tegelijkertijd vrijkomen.
In Nederland werden er de afgelopen jaren trouwens zo’n 3000 tweelingen per jaar geboren. De kans op een tweeling is in Nederland 1 op 80. De kans op een drieling is 1 op de 7000 geboortes als je tussen de 20 en 25 jaar oud bent. Maar vooral door kunstmatige vruchtbaarheidsbehandelingen worden er toch ieder jaar zo’n 40 drielingen geboren. We snappen dus wel dat Kayla even geschrokken was.