CO2-uitstoot bij gerechten Albert Heijn, gaat dat te ver?

Binnenland
door Dennis
woensdag, 28 augustus 2024 om 9:01
thumb vk dit gaat te ver albert heijn vermeldt co2 uitstoot bij gerechten
De Albert Heijn vindt het belangrijk dat mensen een bewuste keuze maken als het op voeding aankomt. We hebben het dan niet alleen over de NutriScore en of de voeding wel gezond is, maar we moeten tegenwoordig ook meer oog hebben voor het klimaat. In april van dit jaar kwam de Albert Heijn met een oplossing om de klimaatcrisis deels te verlichten. Of dat nodig is en of de klimaatcrisis echt zo ernstig is als voorgesteld, laten we aan jezelf over. Maar we vroegen ons op de redactie af of de CO2-uitstoot op de verpakking zetten niet te veel bemoeienis is. Albert Heijn denkt van niet, maar op Qmusic kwam het onderwerp ook ter sprake.

CO2-uitstoot op eigenmerkproducten en Allerhande

Sinds het voorjaar van dit jaar staat op alle eigenmerkproducten en recepten vermeld hoeveel CO2 je uitstoot door het product te kopen en klaar te maken. De directeur Kwaliteit, Voedselveiligheid en Duurzaamheid bij Albert Heijn zei eerder dit jaar dat het noodzakelijk was om bij recepturen in de Allerhande en de verpakking van eigenmerken klanten ‘klimaatbewuster’ te maken.
Dat heeft vooral te maken met de eigen doelen van de Albert Heijn. Het bedrijf wil in 2030 45 procent minder CO2e-uitstoot produceren in ‘scope 3’. Dat betekent letterlijk: het hele proces. In 2050 moet de uitstoot van de producten zelfs 90 procent gereduceerd zijn, en 10 procent wordt dan gecompenseerd.

Uitstoot met een kleurtje

Albert Heijn is inmiddels begonnen met het vermelden van CO2-uitstoot op producten zoals varkensvlees, kip, zalm en eieren. De roep om dit soort producten te vermijden, is al langer gaande. Dat tot grote ergernis van de buren. Op de eerste 130 producten staat de CO2e-uitstoot per product. Online staan deze gegevens al bij 1100 producten aangegeven.
De Allerhande heeft inmiddels ook een klein informatief wolkje. Het wolkje is voorzien van een kleurtje. Een groen wolkje betekent zeer laag en goed voor het klimaat. Een zwart wolkje betekent helemaal niet goed voor het klimaat. De wolkjes met kleuren zijn nog niet te vinden op de verpakking van producten. Volgens Albert Heijn komt dat omdat de klant niet overspoeld moet worden met informatie. We hebben immers sinds een jaar net de NutriScore en anders wordt het wel erg veel om op te letten.
De Albert Heijn wil wel dat we klimaatbewuster gaan koken. Maar wat vindt de consument? Is dit niet iets te veel bemoeienis en slaan we niet een beetje door? Het onderwerp werd onlangs ook op Qmusic besproken (zie video). In het ochtendprogramma werd geconcludeerd dat je ook gewoon lekker moet kunnen eten, zonder je bij elke hap druk te maken over het klimaat.