We hebben natuurlijk de Olympische Spelen in Parijs, maar dat is nog niets vergeleken met het vestigen van een Olympisch record Ligbedjeracen. We hebben het er al vaker over gehad. Toeristen staan te dringen voor de ingang van een resort of het strand om zoals eerste op het terrein te komen. Dat gaat in alle vroegte, soms al om 6 uur ’s ochtends. Het handdoekje gaat mee en deze wordt dan op het ligbedje gelegd. Er zijn meer toeristen dan er ligbedjes beschikbaar zijn, waardoor er letterlijk een run ontstaat op het beste ligbedje. Daarna gaat de toerist weer terug naar zijn hotel om nog een paar uurtjes bij te slapen.
Het blijft een sneue bedoeling om naar te kijken en daarom overwegen we een Bond tegen Ligbedje Racen op te richten. Zo vroeg mogelijk naar het resort of het strand om zo urenlang een bedje bezet te houden zonder dat je er zelf bent, is inmiddels zelfs een traditie geworden. We hadden eigenlijk verwacht dat deze sneue gewoonte vanzelf over zou waaien, maar het lijkt alleen maar erger te worden.
Uit recent onderzoek blijkt dat het ligbedjeracen op nummer twee van de meest voorkomende ergernissen van Nederlandse toeristen staat. Het maakt ook veel los, want een nieuw filmpje op TikTok is bijna 25.000 keer geliket en kon rekenen op bijna 2800 reacties.
Dat de strijd om het beste ligbedje best wat irritatie kan uitlokken, is ook duidelijk te lezen in de reacties op de video. Zo zeggen Nederlandse toeristen dat ze expres het resort vermijden om dit soort acties te voorkomen. Er is ook een oplossing volgens Joyce: sommige resorts hebben beveiliging in de arm genomen om de handdoeken weg te halen als je staat te wachten voor een ligbedje. Raymon is ook duidelijk: “Daar heb je dan een jaar voor gewerkt.”
Volgens Franz zijn dit vooral de Engelse toeristen die dit doen. Het lijkt wel alsof de toeristen uit alle hoeken en gaatjes komen, zodra er een ligbedje beschikbaar is. In Salou is het nog niet verboden, maar in het Spaanse Calpe is handdoekje leggen verboden. Je krijgt een boete van 250 euro als je erop betrapt wordt. Laat je ook nog onbeheerd je spullen achter, dan neemt de politie deze mee. Mocht je het toch nog in je hoofd halen om mee te doen aan deze vervelende vakantietrend, dan kan je dat flink wat geld kosten.