Kennen we de Tokkies nog? Twintig jaar geleden was dit Amsterdamse gezin op televisie te zien. We mochten genieten van onder meer Wimpie, Wesley, Gerrie, Hannah en Nathalie en hun dagelijkse beslommeringen. Het gezin stond niet bepaald de bekend als de meest sociale types van Nederland en om deze reden werden asociale mensen al snel ‘Tokkies’ genoemd. Maar net nu we dachten dat we nooit meer iets van deze familie zouden horen, hebben we het mis. De Tokkies zijn weer terug en laten een documentaire over hun gezin maken. Het gaat dan vooral over het stigma op hun naam en de gevolgen van hun roem. Ze vertellen in een nieuwe documentaire van Amazon Prime Video meer over hoe heel Nederland elkaar uitmaakte voor Tokkie en wat dat met ze deed.
Tokkies als asocialen
In 2003 waren er heel wat gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de landelijke roem die de familie Tokkie wist te vergaren met hun iconische documentairereeks. In de reeks was onder meer te zien hoe het gezien dagelijks ruzie maakte met de buren, wat leidde tot explosieve burenruzies. Dat is natuurlijk mooie televisie en om die reden kregen de Tokkies een eigen realityserie.
Door de landelijke bekendheid werd de familie al snel vergeleken met de Flodders. Maar er was wel één verschil: Flodder was een verzinsel en deze mensen uit Amsterdam waren echt. Ze werden mikpunt van spot op straat en de achternaam ‘Tokkie’ werd gebruikt als scheldwoord voor asociale mensen. Zelfs Mark Rutte deed het, en bood er zijn excuses voor aan.
Tokkies doen hun verhaal
De Tokkies kwamen bekend te staan als overlastgevende, asociale mensen. Twintig jaar later vertelt de familie over hoe het hun de afgelopen 20 jaar vergaan is. Over hoe hun leven ontspoorde en hoe ze de familie weer bij elkaar moesten zien te krijgen. Over de impact van stereotypes en de nare gevolgen. Zo kregen ze geen werk meer, geen woning meer en werden familieleden uitgescholden. Neefjes en nichten moesten klappen incasseren. Met de documentaire wil de familie laten zien dat ze meer zijn dan een asociale familie. Vader Gerrie is ernstig ziek en wil voorgoed afrekenen met de negatieve klanken rondom hun achternaam.