Franse politie steekt boten lek

Buitenland
door Dennis
dinsdag, 30 april 2024 om 17:51
thumb vk franse politie steekt boten lek
Terwijl we in Nederland een grote stroom migranten hebben en de formerende partijen overwegen om een asielcrisis uit te roepen, heeft de Franse politie een andere manier gevonden om het asielzoekers lastig te maken. In een virale video is te zien hoe de Franse politie in Duinkerken messen gebruikt om de bootjes van vluchtelingen lek te steken en tot zinken te brengen. De Franse politieagent snijdt de opblaasbare rubberboot, waar de migranten nog op zitten, volledig aan flarden. Op de beelden is te zien hoe het geweld tegen mensensmokkelaars daarna volledig uit de hand loopt.

Manier om mensensmokkel aan te pakken

De Franse overheid krijgt vaak te horen dat het een veel te zachte aanpak heeft als het gaat om het bedwingen van het asielprobleem. Zo zijn er al vaker foto’s verschenen van officieren die mensen helpen op zwaarbeladen boten vol met asielzoekers die het Kanaal binnenvaren te helpen. Maar de politie kreeg te horen dat het meer moet doen om migranten te weren. Die oproep werd gedaan nadat een zevenjarig meisje werd gedood, toen een rivaliserende groep met stokken en mensen de rubberboot bestormde. De Franse politieagent zag daarom geen andere mogelijkheid dan het leksteken van rubberbootjes met vluchtelingen erop.

Boot kapot snijden

De rubberbootjes zijn opblaasbaar en zijn daardoor gemakkelijk lek te steken. Om de boten van de mensenhandelaars tegen te houden, besluit een politieagent de boot open te snijden. Vijftien minuten later arriveerde er al een andere rubberboot. De migranten kwamen voornamelijk uit Soedan en Vietnam en stapten in de nieuwe boot, nadat ze door de politielijnen waren gebroken. De Franse politie gebruikte traangas in een poging om de vluchtelingen tegen te houden, maar ook dat hielp niet.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de politie vaak werd beschuldigd dat het niet genoeg doet om smokkelbendes harder aan te pakken. Daarom besloot de agent om een mes te hanteren. De radeloze migranten betalen soms tot wel 1000 pond om het Kanaal over te kunnen steken. De dramatische verandering is een directe reactie van de politie op de dood van een zevenjarig meisje eerder vorige week.