Vrachtwagenchauffeur rookt liever sjekkie op bijrijdersstoel

Bizar
door Dennis
woensdag, 24 april 2024 om 14:59
thumb vk vrachtwagenchauffeur op zoek naar nieuwe baan paft sjekkie op bijrijdersstoel
We hebben een filmpje dat bij ons binnenkwam op de redactie toch wel een paar keer moeten bekijken, totdat we het zelf geloofden. Een vrachtwagenchauffeur rijdt op de Nederlandse wegen en is ondertussen aan het livestreamen op Facebook. Tot zover is er niets bijzonders, maar de chauffeur kan zichzelf filmen, terwijl hij zelf een sigaretje rookt. Maar wie bestuurt dan de vrachtwagen?

‘Kijk mam, zonder handen!’

De vrachtwagenchauffeur heeft besloten om de vrachtwagen door te laten rijden, maar zelf op de bijrijdersstoel te gaan zitten. Daarbij rookt hij ook nog even een sigaretje. Op de video is duidelijk te zien dat er niemand naast hem zit en dat de vrachtwagen uit zichzelf rijdt. Dat lijkt op een coole stunt, maar naar onze mening is dit niet de meest verantwoorde manier van rijden. De kans is namelijk groot dat dit een keer zal gaan leiden tot ongelukken.

Gevaarlijk rijgedrag

Hoewel de chauffeur er trots op is dat de vrachtwagen doorrijdt, terwijl er niemand aan het stuur zit om eventuele ongelukken te voorkomen, vinden wij deze actie vooral heel erg dom en kunnen we ons er iets bij voorstellen als de werkgever deze man ontslaat. Want dit is toch wel erg gevaarlijk rijgedrag waarvan we zeker weten dat de politie het rijbewijs van de chauffeur in zal vorderen en mogelijk ook een aanklacht bij het Openbaar Ministerie in zal dienen, mocht deze te weten komen wie de man is. Het gaat hier duidelijk om een artikel 5 van de Wegenverkeerswet, die roekeloos rijgedrag verbiedt.
Dat is maar goed ook, want hoewel het filmpje onschuldig lijkt, is het toch een stuk minder onschuldig. Uit cijfers over de periode tussen 2009 en 2018 van de SWOV blijkt dat er jaarlijks zo’n 80 verkeersdoden werden geregistreerd door ongevallen met vrachtwagens. Het waren zes keer de inzittenden van de vrachtwagen die overleden, terwijl er 74 mensen overleden die zichzelf niet tegen het ongeluk konden weren. Denk dus vooral nog eens na over je verantwoordelijkheden als vrachtwagenchauffeur.