Amsterdam viert zijn 750-jarig jubileum en daarom heeft
Bob de Jong, een digitaal kunstenaar en filmmaker, iets moois bedacht. We kennen allemaal de bekende schilderijen van de mooiste plekken van Amsterdam wel. Bovendien zijn er heel wat gebeurtenissen in en rondom de hoofdstad van Nederland vastgelegd. Met kunstmatige intelligentie (AI) blijk je veel meer te kunnen doen dan simpelweg een tekstje genereren. Want dankzij de inzet van De Jong komen de schilderijen nu echt tot leven.
Schilderijen van Amsterdam komen tot leven met AI
Het is al tijden een hot topic voor veel mensen: de opkomst van kunstmatige intelligentie. Een paar jaar geleden kwam OpenAI met een website, ChatGPT, waarmee je zonder al te veel moeite teksten kunt genereren en vertalen. Het heeft er onder meer toe geleid dat de
tarieven van vertalers naar beneden zijn gegaan. En in Zuid-Korea hebben ze zelfs een
crisis, omdat de tools misbruikt worden om er wraak mee te nemen. Maar je kunt er ook mooie dingen mee doen, zo bewijst Bob de Jong. De digitaal kunstenaar en filmmaker laat historische schilderijen van Amsterdam op een bijzondere manier tot leven komen.
Vond je schilderijen nooit zo boeiend of saai, omdat er geen beweging in zat? Dan moet je het filmpje van Bob de Jong zeker even bekijken. Sommige schilderijen zijn zo goed tot leven gekomen, dat het door gebruik van geluid en andere effecten net lijkt alsof je naar een film over Amsterdam aan het kijken bent. Bob de Jong kennen we van zijn deepfake video van Morgan Freeman. Hij maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om schilderijen als ‘Brand op de Dam’ uit 1654 nieuw leven in te blazen.
Wie is Bob de Jong?
Bob de Jong is een Nederlandse filmmaker. De 36-jarige kunstenaar maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om beelden meer diepte te geven, tot leven te laten komen of deepfakes te maken. Waar andere bedrijven en kunstenaars AI gebruiken om bijvoorbeeld
virtual models en agencies op te starten, gebruikt Bob de technologie voor iets goeds. Om die reden heeft hij samengewerkt met grote bedrijven, zoals HBO, Apple TV en Fox Entertainment. Hij maakte onder meer kunst voor ‘Lady in the Lake’ met Natalie Portman, voor Apple TV+. Aan de hand van kunstmatige intelligentie maakte hij Portman digitaal jonger voor haar rol. Zijn kunstwerken zijn dus zeker het bekijken waard, ook als kunst je normaal gesproken niet interesseert.
Nederlandse kunstenaar brengt ook Skyline van New York tot leven met AI