Brandblusser laten veranderen in een projectiel tijdens brand in Gelendzhik

Bizar
door Dennis
dinsdag, 21 mei 2024 om 15:43
thumb viraal brandblusser vliegen
Er gaat een fillmpje op WhatsApp viraal waarin een brandblusser te zien is die verandert in een projectiel tijdens een brand in het Russische Gelendzhik. Het filmpje is niet nieuw en dateert waarschijnlijk uit 2022, maar gaat wel weer rond op sociale media en verdient om deze reden een plekje op deze website. Wij hebben het verhaal achter deze bekende video.

Brandblusser als projectiel

Op de video is te zien hoe een man probeert om een autobrand te blussen, maar dat niet helemaal ging zoals hij hand bedacht. Toen hij probeerde de brand te blussen met een brandblusser, veranderde het ding in een soort raket en vloog hij door de straten van Rusland. De video is namelijk gemaakt in Gelendzhik, een Russische stad in de kraj Krasnoda, vlak bij de Zwarte Zee
Volgens lokale media twee jaar geleden, was er een auto in brand gevlogen. De man probeerde snel het vuur te doven door met een brandblusser aan de slag te gaan. Op de één of andere manier liet hij het ding vallen en raakte de brandblusser de grond. Er staat veel spanning op een typische brandblusser door de droge chemicaliën die flink onder druk staan.

Brandblusser onder druk

De brandblusser legt na de val een flinke afstand af door de wijken van Gelendzhik. Dat komt doordat de brandblusser onder een druk van zo’n 2000 PSI staat. Als je hem dan laat vallen, kan het ding exploderen. Dat gebeurde niet, maar het voorwerp vloog wel als een raket door de lucht. Volgens lokale media is er niemand gewon geraakt en hebben omstanders geprobeerd om de autobrand te plussen. De brandblusser heeft een paar meter weten af te leggen. Het is daarom verstandig om te weten hoe je het ding hanteert: voordat je de veiligheidsklep opent, moet je de brandblusser eerst van de grond tillen.
Houd het apparaat vervolgens stevig vast en open daarna het veiligheidsventiel. Ga op een afstand van drie meter van de brand staan en druk met één hand op de blusser. Wijs met de andere hand het mondstuk naar de brand. Dan heb je dit soort ongelukken niet.

Beelden vanuit een andere hoek