AI foto zet mensen op verkeerde been en willen massaal naar Griekse Santorini

Buitenland
door Dennis
woensdag, 22 mei 2024 om 14:20
thumb vk mensen denken dat ai foto echt is en nu wil iedereen naar santorini in griekenland
Als je nog op zoek bent naar een mooie vakantiebestemming voor de aankomende zomervakantie, dan is het Griekse Santorini het zeker waard. De iconische witte huisjes en blauwe zeeën doen de harten van veel vakantiegangers smelten. Santorini is een eilandengroep in de Egeïsche Zee. Het ligt ten noorden van Kreta en ten zuiden van Naxos en Paros. Vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en relatieve zongarantie gaan er jaarlijks veel toeristen heen. Maar we verwachten dat het eiland dit jaar een tsunami aan toeristen kan verwachten. De oorzaak: een virale foto op Facebook en andere social media. De foto werd bijna een miljoen keer geliked en is meer dan 108.000 keer gedeeld. Er is alleen een probleempje met de echtheid van de foto.
Nog niet boeken, want deze foto is gemaakt met AI. Via FB/luxeuu
Nog niet boeken, want deze foto is gemaakt met AI. Via FB/luxeuu

Mooiste kiekje van Santorini blijkt met AI gemaakt

Het mooiste kiekje van Santorini blijkt niet echt te zijn. De foto die viraal gaat, is volledig gegenereerd door kunstmatige intelligentie (AI). Het laat mooi zien waartoe kunstmatige intelligentie in staat is en hoe we op moeten passen om nepnieuws en nepfoto’s zomaar voor waarheid aan te nemen. Want AI heeft goed zijn best gedaan. De computer heeft een vakantiefoto gemaakt waar menig toerist van droomt. Denk bijvoorbeeld aan een wildwaterbaan dwars door het stadje. Op de foto zie je aan de zijkant van de wildwaterbaan heerlijk genieten van het zonnetje. Een mooie foto en één van de belangrijkste redenen om deze zomer nog naar Santorini te gaan.
Maar niets aan de foto is echt en er bestaat natuurlijk niet echt een wildwaterbaan die dwars door de stad loopt. De Griekse overheid weet in ieder geval wel wat ze moeten bouwen als het stilvalt met het toerisme. Een origineel ontwerp maken blijkt ook niet meer zo lastig, want we hebben het zelf ook even geprobeerd. De Griekse architecten kunnen dan ook wel inpakken, want kunstmatige intelligentie heeft meer dan genoeg inspiratie.

Nog meer prachtige vakantiefoto's van Santorini door AI