Boer William uit het Gelderse Beemte Broekland zet graag een stapje harder voor de natuur. Waar boeren vaak het verwijt krijgen dat ze de natuur alleen maar kapotmaken, wilde deze boer juist meedoen aan de energietransitie. Daarom besloot de Gelderse boer vijf jaar geleden om voor ruim een half miljoen euro te investeren in zonnepanelen. Voor zijn eigen bedrijf en zijn woning. Waar de boer dacht dat hij een goede investering had gedaan, komt hij nu bedrogen uit. Want de regels rondom zonnepanelen zijn zo veranderd, dat het niet meer lucratief is om nog zonnepanelen te hebben. De boer wekt namelijk meer op dan hij verbruikt. Daardoor levert hij terug aan de energieleverancier. Maar op sommige momenten overdag zijn de stroomtarieven negatief. Je moet dan betalen om je opbrengst aan de leverancier terug te leveren. En dat tikt bij boer William flink aan.
De boer uit Beemte Broekland heeft flink geïnvesteerd in zonnepanelen. Ruim een half miljoen. Goed voor het milieu, goed voor het klimaat. Op naar een groene toekomst. Maar dat bleek toch even anders te liggen. Inmiddels stromen al tijden de facturen met negatieve tarieven binnen. Het opwekken heeft hem niets opgeleverd, maar zijn portemonnee lijdt er al maar onder. Het kost hem bakken met geld.
De nieuwe regering (PVV, VVD, NSC en BBB) willen dat het terugleveren van stroom huishoudens geen geld meer mag kosten. Maar of dat gaat lukken, is de vraag. In het nieuwe hoofdlijnenakkoord staat onder meer dat de salderingsregeling juist zal verdwijnen. Dat terwijl de salderingsregeling bedoeld is om te veel opgewekte elektriciteit weg te strepen tegen het verbruik. De energiemaatschappijen moeten volgens NSC een redelijke vergoeding vragen dan nu het geval is.
Veel zonnepaneleneigenaren hebben tegenwoordig zelfs stress als de zon schijnt. Door de lage salderingstarieven en de negatieve energietarieven zijn met name de huishoudens (en bedrijven) met een dynamisch contract zwaar de pineut. Daarom kiezen de zonnepaneleneigenaren er steeds vaker voor om de zonnepanelen tijdelijk dan maar helemaal uit te zetten.