De Pipa kikker zegt je waarschijnlijk niet meteen iets, maar het is een fascinerend dier. Onze innerlijke Freek Vonk is helemaal wakker geworden, nu we hebben gezien hoe deze kikker zichzelf voortplant en kikkertjes op de wereld zet. De Pipa kikker is een zogenaamde tongloze kikker en komt vooral voor in grote delen van het noorden van Zuid-Amerika. Je vindt het diertje in grote wateren. Omdat de Pipa zo interessant is, is het diertje al veelvuldig onderzocht. Ook online is het dier erg interessant om te zien, want in een virale video zien we hoe het beestje kleine kikkertjes op de wereld zet. En dat gaat anders dan je zou denken.
Kleine kikkertjes op de wereld zetten
Als je naar het filmpje kijkt, zie je hele kleine kikkertjes tevoorschijn komen uit de buik van de zogenaamde Surinaamse pad. Maar als ze volwassen zijn, zijn het behoorlijke kikkers met een lichaamslengte van 10 tot 15 centimeter. De meeste kikkers zijn bruin of grijs. Kenmerkend van deze soort is dat het kikkers zijn die geen tong hebben. Maar hoe zetten deze beestjes nieuwe kikkertjes op de wereld?
Bij de meeste andere kikkers zetten de kikkers de eieren (kikkerdril) af in het water. Het is een verzameling van eieren dat omhuld is met een soort gelatine. Dit zijn dan ook de slijmerige plekken die je in het water tegenkomt. Maar de
Pipa kikker doet het heel anders. De eitjes van de kikker zijn namelijk te vinden in de rug van de kikker. Vervolgens zakken ze onder de huid en na een aantal dagen zie je daardoor gaatjes in de huid verschijnen. Niet handig voor mensen die lijden aan
trypophobia (de Engelse term voor bang zijn voor kleine gaatjes).
Er ontstaat uiteindelijk een soort honingraat in de rug van het diertje. Daardoor zie je allerlei zwarte plekjes. Deze zwarte plekjes zijn de uiteindelijke kikkervisjes. De visjes laten vanzelf los, maar kunnen ook ‘geholpen’ worden door een deskundige. Deze knijpt dan in de gaatjes van de kikker, zodat het kikkervisje los komt. Dit is de geboorte van de Pipa kikker. Je moet dit dus zeker even gezien hebben.